Artikelen

Campbell Soup zorgt voor trage en stabiele aandeelhouderswaarde

Datum: 09-07-2018

Bedrijfsprofiel

Campbell Soup produceert en vermarkt merkvoeding, zoals verschillende soorten soep, simpele maaltijden, dranken, snacks en verpakt vers voedsel. Het bedrijf voert verschillende merknamen zoals Campbell’s, Goldfish, Garden Fresh Gourmet, Prego, Bolthouse Farms, V8 en Arnott’s. Het hoofdkantoor is gevestigd in de stad Camden, New Jersey (Amerika). Campbell Soup is genoteerd aan de beurs in New York, ticker: CPB.

Het bedrijf heeft haar producten in drie segmenten gesplitst: Amerika simpele maaltijden & dranken, wereldwijde koekjes & snacks en Campbell vers. De grootste omzetcategorie is de simpele maaltijden en dranken. Ongeveer 80% van de omzet haalt het bedrijf uit Amerika.

Historie

Campbell Soup is een iconisch merk in Amerika. Het bedrijf is ontstaan in 1869 met het maken van ingeblikt voedsel. Na innovaties in het productieproces werd het bedrijf één van de grootste voedselbedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft altijd veel geld gespendeerd aan advertenties om haar producten aan de man te brengen. De soepen van Campbell zitten diepgeworteld in de Amerikaanse cultuur. Kunstenaar Andy Warhol heeft in 1962 de uitstraling van de blikken van Campbell Soup bedacht. Het bedrijf heeft de focus, naast innovatie en marketing, op het merkporfolio. Het bedrijf kent een historie van acquisities.

Prestaties op de beurs

Vanaf het hoogste punt in de jaargrafiek zien we dat de top 23-08-2017 is gezet, op $54,37. De huidige aandelenkoers is $41,49 (06-07-2018). Vanaf de top gemeten is dit een afname van 22%. De koersgrafiek van Campbell Soup in beeld:

Campbell-Soup koersgrafiek 06-07-2018

Heffingen door Trump, dure acquisitie, kosteninflatie, opstappen van de CEO en cyclische tegenwind in de sector heeft de koersontwikkeling van het aandeel geen goed gedaan. Mede door deze redenen is de financiële outlook is door het bedrijf verlaagd. Hieronder worden de redenen uitgelegd:

SWOT-analyse

Historische financiële presentaties en waardering bedrijf

Campbell Soup creëert traag aandeelhouderswaarde. Vanaf 2000 is het jaarlijkse groeipercentage van de winst 1,28%. Door het terugkopen van aandelen nemen de uitstaande aandelen jaarlijks met 1,99% af. Het bedrijf had geen last van kredietcrises in 2007. Dat is een bemoedigend teken van stabiliteit. Gemiddeld keert Campbell Soup 48% van de winst in dividend uit. Vanaf 2012 is de gemiddeld betaalde koers/winstverhouding 11,9 op de hoogste beurskoers en de laagste is gemiddeld 9,1. Het bedrijf heeft relatief veel schuld op haar balans, een EBITDA marge van gemiddeld 20% (vóór de overname van Snyder’s) en een cashflow marge van 12% ten opzichte van de omzet. Doordat het bedrijf relatief veel schuld op haar balans heeft staan is het gebaat bij een stabiele kasstroom.

Benchmark

Concurrent General Mills is, net als Campbell Soup, een voedingsproducent. General Mills wordt vergeleken met Campbell Soup, want ook zij hebben afgelopen jaar een overname gedaan. General Mills heeft er echter voor gekozen om de acquisitie te betalen door het verhogen van schuld en uitgifte van aandelen. Zowel aandelen van Campbell Soup als General Mills zijn goedkoop geprijsd. Voor aandelen Campbell Soup betaal je 1,6 keer de omzet. Voor General Mills is dit 1,7 de omzet. Het dividendrendement bij Campbell Soup is 3,34% en bij General Mills 4,26%. De kasstroom ten opzichte van de omzet is hoger en de marges zijn hoger bij Campbell Soup. De keus gaat uit naar Campbell Soup, ondanks dat de benchmark ook erg goedkoop is geprijsd. De keus voor Campbell Soup komt omdat het bedrijf hogere marges heeft en er relatief meer liquiditeit vrij komt.

Upside van het aandeel

In onderstaande berekening is de upside van het aandeel te zien. De historische koers/ ev-verhouding (koers maal uitstaande aandelen / eigen vermogen) is gemiddeld 9,1 vanaf 2012. De ev-verhouding is gemeten op de laagste jaarkoers van het aandeel.

Op basis van het eigen vermogen en de verwachte uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de historisch gemiddelde koers/ev-verhouding kan de verkoopwaarde oplopen tot minimaal $ 48,70 per aandeel. Vanaf de aandelenkoers op 08-06-2018 zit er een stijging van het aandeel in van 16%. Op basis van de hoogste koers/ ev-verhouding is een verkoopprijs van $ 63,93 aannemelijk, oftewel een stijging van 53%. Dit stijgingspotentieel is exclusief de hefboom die de dollar kan veroorzaken tegenover de euro. Het werkelijke rendement zal worden beïnvloed door de koersontwikkeling van de dollar ten opzichte van de euro. De verwachting is dat de euro zal verzwakken ten opzichte van de dollar.

Upside aandeel Campbell Soup

Recente ontwikkelingen

De auteur heeft reeds op lage niveaus ingekocht. Door gebrek aan tijd is gekozen om deze investeringspropositie alsnog op internet te plaatsen. In de tussentijd is het aandeel gestegen door overnamespeculaties. Kraft Heinz zou interesse hebben om Campbell Soup over te nemen. Let op: dit zijn nog enkel speculaties. Voor de auteur gold bij de initiële investeringspropositie een minimale stijging van ongeveer 40% in plaats van 16% (zie upside van het aandeel).

Conclusie

Campbell Soup is een stabiel bedrijf met een degelijk trackrecord en maakt zich klaar voor toekomstige trends bij de consument door haar gezonde(re) voedingstak. De relatief lage financiële ratio’s bij aanschaf van de aandelen, de anticyclische markt en de trage groei van aandeelhouderswaarde zijn de speerpunten dat Campbell Soup een interessante belegging is op lange termijn. Voor beleggers met een lange termijn horizon is dit een uitstekende kans. Het algemene beurssentiment is nog altijd stijgend. Mochten de beurzen de komende tijd dalen is het verstandig om een minder cyclisch bedrijf aan de portefeuille toe te voegen. Reageren is vooruitzien. Campbell Soup is een koop.

Gratis aanmelden voor de nieuwste analyses!

Openbaring: Ik heb een positie in Campbell Soup. Bovenstaand artikel heb ik volledig voor mijzelf geschreven en het maakt mijn eigen mening kenbaar. De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Broninformatie

Grafiek koersinformatie (opent in een nieuw venster)
Wikipedia Denise Morrison (opent in een nieuw venster)
Campbell Soup financiële informatie (opent in een nieuw venster)
General Mills financiële informatie (opent in een nieuw venster)
Afbeelding hoofdpagina (opent in een nieuw venster)