Artikelen

Foot Locker is een no-brainer. Kwaliteit voor weinig

Datum: 26-08-2017

Bedrijfsprofiel

Foot Locker is een gespecialiseerde verkoper van sport- schoenen en kleding. In het product portfolio behoren sportschoenen, kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, sport accessoires en rugzakken. Het bedrijf exploiteert winkels onder verschillende namen, zoals Foot Locker, Runners Point, Sidestep, Footaction, Champs Sports en SIX:02. Foot Locker verkoopt haar producten ook via internet, mobiel en de catalogus. Het bedrijf verkoopt in Noord-Amerika, Europa en Oceanië. Het hoofdkantoor is gevestigd in New York. Foot Locker is genoteerd aan de beurs in New York, ticker: FL.

In 1974 is Foot Locker opgericht en in 1977 opende het bedrijf haar eerste winkel in Canada. Het bedrijf exploiteert inmiddels 3359 winkels. De doelstelling van het bedrijf is om in 2020 een omzet te halen van 10 miljard. In boekjaar 2017 was de omzet 7,8 miljard.

De omzet kan uit twee regio’s gecategoriseerd worden, namelijk Amerika en internationaal. In boekjaar 2017 (het betreft vanaf Q2 2016 t/m Q1 2017) kwam 72% van de omzet uit Amerika en 28% internationaal. Het bedrijf heeft vijf distributiecentra. In Duitsland, Nederland en Amerika. Waarvan drie distributiecentra zijn gevestigd in Amerika.

Prestaties op de beurs

Onderstaande grafiek laat een 1 jaar grafiek zien. Er is te zien dat vanaf augustus 2016 t/m midden mei 2017 het aandeel in een zijwaartse trend handelde. De kentering van de trend kwam op 19 mei, met de cijfers over het eerste kwartaal. De cijfers werden bijzonder negatief ontvangen en het aandeel daalde van $ 70,45 naar $58,72. Tot eind juni is deze neerwaartse trend in takt gebleven. Sindsdien is de koers in een consolidatiefase terecht gekomen, totdat de cijfers van het eerste kwartaal werden ontvangen. Bij de bekendmaking van de cijfers op 18 augustus over het tweede kwartaal daalde het aandeel erg hard. Die dag is een gap gevormd van $47,70 tot $36,80. Helaas kan niet altijd er vanuit gegaan worden dat een gap daadwerkelijk gedicht gaat worden.
De omzet van Foot Locker daalt, terwijl op een stijgende omzet wordt gerekend. Het zat allemaal niet mee voor het bedrijf, want een eenmalige kost deed de winst verder dalen. Onderliggend daalt de brutomarge van 33% naar 30%.

Vanaf het hoogste punt in de jaargrafiek zien we dat de top 12-08-2016 is gezet, op $79,43. De huidige aandelenkoers is $35,88 (26-08-2017). Het aandeel is in één jaar 55% gezakt.

Foot Locker koersgrafiek 26-08-2017

Groei van de schoenmarkt

In onderstaande grafiek is de groei van de totale omzet in de schoenmarkt te zien in Amerika. Tevens is te zien dat de totale omzet voor sportschoenen de komende jaren zal stijgen. Van deze omzetstijging zou Foot Locker kunnen profiteren.

Groei van de schoenmarkt Amerika

SWOT-analyse

Historische financiële presentaties en waardering bedrijf

Na het verliesjaar van 2008 is er een gestaagde winstgroei te zien bij Foot Locker. Het dividend wat uitgekeerd wordt was over boekjaar 2017 $1,24 per aandeel. Een pay-out-ratio van 22%. Vanaf 2010 is de hoogste betaalde koers/winstverhouding 16,5 en de laagste was 10,7. Het bedrijf heeft een ijzersterke balans, een EBITDA marge van 15% en een cashflow marge van 10,5% ten opzichte van de omzet.

De winst neemt af (en wordt zelfs negatief) in de jaren tijdens de crisis. Foot Locker is een cyclisch aandeel. Het bedrijf is gebaat bij een goed draaiende economie.

Vanaf 2003 t/m 2016 is het jaarlijks groeipercentage van de winst 9,38%. De uitstaande aandelen namen in dezelfde periode af met 0,84%. Met een margin-of-safety van 35%, een koers/winstverhouding van 13,5 (gemiddelde van de hoogste en laagste gemiddelde koers/winstverhouding) en een geëist rendement komt de contant gemaakte beurswaarde uit op $ 34,68. Dit is fundamenteel een prachtige prijs om aandelen Foot Locker aan te schaffen.

Foot Locker historische financiële prestaties

Benchmark

Concurrent Dick’s Sporting Goods is, net als Foot Locker, een retailer in sportartikelen. Echter is Dick’s meer gefocust op het lagere segment en het bedrijf haalt haar volledige omzet uit Amerika. Zowel aandelen van Foot Locker als Dick’s Sporting Goods zijn goedkoop geprijsd. Voor aandelen Foot Locker betaal je 0,55 keer de omzet. Voor Dick’s is dit 0,37 de omzet. Het dividendrendement bij Foot Locker is 3,46% en bij Dick’s 2,52%. De kasstroom ten opzichte van de omzet is hoger en de marges zijn hoger bij Foot Locker. De keus gaat uit naar Foot Locker, ondanks dat de benchmark ook erg goedkoop is geprijsd. De keus voor Foot Lcoker komt omdat Foot Locker hogere marges heeft, er relatief meer liquiditeit vrij komt en omdat het bedrijf haar omzet in verschillende regio’s haalt dan Dick’s.

Upside van het aandeel

In onderstaande berekening is de upside van het aandeel te zien. De historische koers/ ev-verhouding (koers maal uitstaande aandelen / eigen vermogen) is gemiddeld 2,46 vanaf 2009. De ev-verhouding is gemeten op de hoogste koers van het aandeel.

Op basis van het huidige eigen vermogen en de verwachte uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de historisch gemiddelde koers/ev-verhouding kan de verkoopwaarde oplopen tot waarde $ 49,38 per aandeel. Met deze verkoopwaarde is de gap, die in de grafiek te zien is, tevens gedicht. Vanaf de aandelenkoers op 26-08-2017 zit er een stijging van het aandeel in van 38%. Dit stijgingspotentieel is exclusief de hefboom die de dollar kan veroorzaken tegenover de euro. Het werkelijke rendement zal worden beïnvloed door de koersontwikkeling van de dollar ten opzichte van de euro. De verwachting is dat de euro zal verzwakken ten opzichte van de dollar.

Upside aandeel Foot Locker

Conclusie

Beleggers handelen soms precies als kuddedieren. Men koopt wanneer iedereen het aandeel wilt hebben en er geen vuiltje aan de lucht is en verkopen het aandeel wanneer het even wat minder goed gaat. Bij Foot Locker is de dalen van het aandeel irrationeel en buiten proporties. De risico/ rendement verhouding is goed. Foot Locker is een koop.

Gratis aanmelden voor de nieuwste analyses!

Openbaring: Ik heb een positie in Foot Locker. Bovenstaand artikel heb ik volledig voor mijzelf geschreven en het maakt mijn eigen mening kenbaar. De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Broninformatie

Grafiek koersinformatie (opent in een nieuw venster)
Statista Statistics & Facts on the U.S. Apparel Industry (opent in een nieuw venster)
Financiële informatie (opent in een nieuw venster)
Afbeelding hoofdpagina (opent in een nieuw venster)