Artikelen

Next kan een turnaround laten zien

Datum: 03-02-2017

Next is een retailer in het Verenigd Koninkrijk. De productportefeuille van het bedrijf omvat kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, digitale kunst, lifestyle accessoires, schoenen bloemen, interieur, tuin en outdoor producten en elektrische apparatuur. Het bedrijf verkoopt producten onder eigen Next, Lipsy en Label merken. Zowel fysiek als via diverse websites verkoopt Next haar koopwaar. Het bedrijf heeft activiteiten in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de rest van de wereld.

Het aantal winkels binnen het bedrijf blijft een aantal jaar stabiel op 540. Next weet haar winkelruimte in vierkante meters jaarlijks uit te breiden. Er zijn 181 franchise winkels in 35 landen, waaronder de Verenigde Staten, Centraal-Europa en China. Via haar website heeft Next meer dan 4 miljoen actieve klanten in het Verenigd Koninkrijk. De websites zijn gepositioneerd in meer dan 70 landen.

Afstraffing van het aandeel

In onderstaande grafiek is de afstraffing van Next plc te zien:

Next koersgrafiek 03-02-2017

De algemene trend is neerwaarts, zoals te zien in de koersgrafiek. Het aandeel is na de aankondiging van de Brexit hard gedaald. Op 4 januari 2017 bracht de directie een trading update uit. Het bedrijf zal wachten met het uitkeren van dividend en het bedrijf heeft last van mindere economische tijden. Op dit nieuws is het aandeel gedaald.

Redenen waarom het aandeel door de mangel is gegaan

De drie redenen waarom het aandeel zo hard is gedaald heeft te maken met: de afwaardering van de pond, het afzwakken van de winst en de slechte vooruitzichten vanuit de directie.

SWOT analyse

Historische financiële performance

In de tabel is te zien dat het financiële resultaat van Next erg cyclisch is. De nettowinst is niet stabiel, maar gemeten vanaf 2003 is te zien dat dit verwachte beursjaar het bedrijf een jaarlijks groeipercentage van de winst kan halen van 6%. Een winstgroei van 6% is niet slecht over dit tijdbestek. Ook is te zien dat Next een goede dividendbetaler is. Niet geheel onbelangrijk is dat het aandelenkapitaal is gedaald vanaf 2003. Minder uitstaande aandelen is een goed teken, want zo wordt de winst verdeeld over minder aandelen.
Ondanks het verwachte slechte beursjaar is de historische winstgroei met 6% stabiel.

Historische financiële prestaties Next

Na boekjaren 2017 en 2018 is de kans groot dat er weer meer winst geschreven kan worden, gezien de historische winstgroei. Rekening houdend met winstgroei na 2018 wordt er voor de veiligheid een veiligheidsmarge van 25% over de toekomstige winst gehaald. De multiple is een lage koers/winstverhouding van 12. De koers/winstverhouding is gemiddeld 17 gemeten van de hoogste koers. De koers/winstverhouding is gemiddeld 11 op basis van de laagste koers. Een multiple van 12 is conservatief. De disconteringsvoet die ik zelf aan hou is 10%. De contant gemaakte beurswaarde van een aandeel Next is £ 41,10. Dit is een degelijke aankoopkoers op basis van het historische financiële resultaat.

Vergelijking met concurrenten

Next zal vergeleken worden met Marks & Spencer en H&M. De financiële prestaties van Marks & Spencer zijn ondermaats te noemen. H&M presteert financieel erg goed. Het bedrijf heeft weinig schuld en weet haar bedrijf jaarlijks te groeien, maar H&M is relatief duur geprijsd. In onderstaand overzicht is te zien dat, zodra Next hetzelfde gewaardeerd wordt als H&M nu, er een upside potentieel van 99% mogelijk is. Aandelen Next noteren in ponden. Er is dus blootstelling aan de pond. Dit wisselkoersrisico kan zowel positief als nadelig uitpakken. Gezien dat de koers van de pond al erg laag ten opzichte van de euro ontstaan hier kansen die op lange termijn voordelig kunnen zijn. Het effectieve rendement kan hierdoor makkelijk hoger (of natuurlijk lager) zijn dan 99%.

Vergelijking concurrentie Next

Conclusie

Mondiaal is te zien dat aandelenkoersen stijgen en de winsten nemen mondjesmaat toe. De combinatie van stijgende aandelenkoersen en gelijkblijvende bedrijfswinsten resulteert in hoge waarderingen voor bedrijven. Beleggers zijn bereid om een premie te betalen voor aandelen. Bij Next is er geen sprake van een premie. Doordat het bedrijf minder presteert dan men van Next verwacht is het aandeel hard gedaald. De devaluatie van de pond en Brexit doen het bedrijf niet goed. Het aandeel is echter te hard gedaald ten opzichte van haar concurrentie. Next is een koop.

Gratis aanmelden voor de nieuwste analyses!

Openbaring: Ik heb geen positie in Next. De komende 24 uur kan hier verandering in komen. Bovenstaand artikel heb ik volledig voor mijzelf geschreven en het maakt mijn eigen mening kenbaar. De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Broninformatie

Financiële informatie (opent in een nieuw venster)
Afbeelding hoofdpagina bladzijde 8 (opent in een nieuw venster)