Artikelen

Teva is op de beurs een volatiele schietschijf geworden. Het defensieve profiel biedt kans op een mooi rendement

Datum: 26-08-2017

Bedrijfsprofiel

Teva Pharmaceutical Industries is de grootste generieke farmaceut ter wereld, achtervolgd door Mylan, Novartis en Pfizer. Het hoofdkantoor is gevestigd in Israël. Het bedrijf staat sinds 2012 genoteerd in New York onder de ticker TEVA. De omzet kwam in 2016 voor 53% uit Amerika en 25% uit Europa en 22% uit de rest van de wereld.

De koersvorming van Teva

De hoogste koers de afgelopen vijf jaar is gezet op $72,31 dit was op 26-07-2015. Sindsdien zit de aandelenkoers van Teva de afgelopen twee jaar in een neerwaartse trend. Sinds 03-08 is er extra koersdruk op het aandeel gekomen, dit kwam door zeer tegenvallende cijfers over het tweede kwartaal. Op de publicatie van de tegenvallende cijfers is er een gap in de koers gekomen tussen $30,80 en $26,37. De twee achtervolgende handelsdagen was er zoveel neerwaartse druk dat er telkens een neerwaartse gap te zien is.

Het zien van de grafiek doet denken aan een vallend mes.De hoogste koers in de jaargrafiek was op 14-09-2016. De koers was toen $52,66. De huidige aandelenkoers is $16,21. Het aandeel is vanaf de hoogste koers meer dan 69% gedaald.

Teva koersgrafiek 26-08-2017

De omzet staat onder druk

De omzet over 2016 was 21 miljard. Copaxone is het meest winstgevende medicijn in het portfolio. Teva houdt patenten op Copaxone die aflopen in 2030, zowel in Amerika als Europa. In de schaduw van Copazone staan de medicijnen Azilect, ProAir en Qvar. Het bedrijf laat bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal zien dat lagere verkoopprijzen van generieke medicijnen door consolidatie van het klantenbestand en van grotere competitie last te hebben, doordat de Amerikaanse Voedsel en Geneesmiddelen Autoriteit (FDA) meer medicijnen goedkeurt.

Een mondiale afkeer is er tegen dure medicijnen. Farmaciebedrijven kunnen de prijzen van hun gepatenteerde producten alsmaar verhogen. De consumenten kopen deze medicijnen toch wel. De Amerikaanse regering probeert tegen de steeds hogere zorgkosten een stokje te steken. De Amerikaanse regering wilt dat de farmaciebedrijven transparantie moeten geven wanneer zij een prijsverhoging willen doorvoeren. Dit betekent dat de farmaciebedrijven moeten specificeren hoe en wanneer men de prijzen wilt verhogen. Deze stap zorgt ervoor dat farmaciebedrijven het voordeel niet bezitten om te onderhandelen voor een gepatenteerd medicijn.

Problemen in de business

SWOT-analyse

Stabiele kasstroom

De vrije kasstroom is operationele kasstroom minus de kapitaaluitgaven. Gemiddeld gemeten vanaf 2005 is deze 19% ten opzichte van de omzet. Bij concurrent Mylan is deze vanaf 2005 gemiddeld 11%. De afgelopen drie volledige jaren was de operationele kasstroom meer dan 4 miljard. De kasstroom van Teva is stabiel en zeer hoog.

Benchmark

De winsten van zowel Teva als Mylan zijn erg volatiel. Het is daarom beter om naar de kasstroom te kijken. Per aandeel Teva betaal je 4 keer de kasstroom. Ten opzichte van 13 keer de kasstroom bij Mylan (bij Mylan is de kasstroom genormaliseerd). De huidige slotkoersen op 26-08-2017 zijn meegenomen om een vergelijking te maken. Bij Teva was de beurskoers $16,21 en Mylan $ 30,53.
Je betaalt 0,76 keer de omzet voor Teva, ten opzichte van 1,43 keer de omzet voor Mylan. Hierbij is gebruik gemaakt van de laagste omzetverwachting voor dit jaar van beide bedrijven.
De winstmarge van Teva is, zonder het mindere jaar 2016 meegenomen, gemiddeld 12,9% vanaf 2005. De winstmarge van Mylan is, zonder 2007, 2008, 2009 en 2016 meegenomen, gemiddeld 10,41%.

Het dividendrendement van Teva is 2,11%. Mylan keert geen dividend uit. Voor Teva kan volgend boekjaar verwacht worden dat de winst per aandeel minimaal $ 3,- is. Dat betekent dat de toekomstige koers/winstverhouding 5,5 is.

Conclusie

Teva is een stabiele multinational. Het heeft haar business, alsmede het dividend, doen laten groeien. Helaas is er een kink in de kabel gekomen. Verschillende problemen zijn aanwezig die bij het bedrijf voor tegenwind zorgen. Het bedrijf zal naar de toekomst toe grote medicijnen op de markt moeten zetten zodat de omzet verder zal stijgen en de schuld moet verder worden afgebouwd. Het is een defensief bedrijf, maar het heeft op dit moment veel last van onzekerheden. Het is afwachten totdat de business in rustiger vaarwater komt. Dit proces kan nog een aantal jaar duren. Als de huidige beurswaarde tegen de fundamenten wordt afgezet is het aandeel goed geprijsd. Teva is een koop.

Gratis aanmelden voor de nieuwste analyses!

Openbaring: Ik heb geen positie in Teva. De komende 24 uur kan hier verandering in komen. Bovenstaand artikel heb ik volledig voor mijzelf geschreven en het maakt mijn eigen mening kenbaar. De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Broninformatie

Grafiek koersinformatie (opent in een nieuw venster)
Financiële informatie (opent in een nieuw venster)
Afbeelding hoofdpagina (opent in een nieuw venster)