Artikelen

Pandora is relatief goedkoop, zeker als het haar groeiverwachtingen weet waar te maken

Datum: 26-08-2018

Bedrijfsprofiel

Pandora A/S is een producent en retailer van sieraden. Het bedrijf heeft Deense origine. De eigenaren zijn begonnen als groothandel in sieraden, waarna al snel gekozen werd om de producten zelf te gaan produceren in Thailand. Het hart van Pandora is de productieomgeving. Het bedrijf verkocht haar producten in meer dan 100 landen, had 27.350 medewerkers en 2.446 winkels in 2017. Pandora staat het meest bekend om haar bedels. Per dag worden er 200.000 bedels verkocht. Het hoofdkantoor zit in Kopenhagen. In oktober 2010 is het bedrijf naar de beurs gebracht. Het bedrijf heeft een beursnotering in Denemarken op de OMX, ticker PNDORA.

Groeiplan 2022

Begin 2018 heeft Pandora haar groeiplannen bekendgemaakt. In 2022 moeten diversen strategische initiatieven gehaald zijn:

De jaarlijkse omzetgroei moet 7 tot 10% zijn (in de lokale wisselkoers), de EBITDA marge moet liggen op 35%, de capex zal jaarlijks maar 5% van de omzet bedragen en een hoge pay-out van de winst naar de aandeelhouders zal bewerkstelligd moeten worden.

Prestaties op de beurs

Nog geen driekwartjaar na de aankondiging van de grootse groeiplannen heeft Pandora last van interne en externe tegenwind. De omzet groeit met 4% en de EBITDA marge daalt naar 31,1%. Deze afnamen hebben ervoor gezorgd dat de financiële outlook naar beneden wordt verlaagd voor dit jaar. De CEO is zelfs ontslagen. Pandora is door deze aankondigingen hard afgestraft op de beurs. De aandelenkoers is afgelopen jaar met 40% gedaald, ten opzichte van de hoogste aandelenkoers. Zie onderstaande koersgrafiek van het afgelopen jaar.

Vanaf het hoogste punt in de jaargrafiek zien we dat de top 19-04-2018 is gezet, op 706,40 Deense Kronen (verder: DKK). De huidige aandelenkoers is 389,60 DKK (24-08-2018). Vanaf de top gemeten is dit een afname van 45%, binnen vier maanden! De jaargrafiek van Pandora in beeld:

Pandora koersgrafiek 24-08-2018

SWOT-analyse

Historische financiële presentaties en waardering bedrijf

Sinds de beursgang in 2010 is de omzet, EBITDA en winst meer dan verdrievoudigd tot 2017. Uitstekende groeicijfers heeft Pandora gekend. Sinds vorig jaar daalt de EBITDA- en winstmarge iets. Dit jaar zal de winst ook lager uitvallen, door de verlaagde financiële outlook. Beleggers waren bereid om jaarlijks gemiddeld 20 keer de winst te betalen, op basis van de hoogste aandelenkoersen. In tijden van lagere koersen was de gemiddelde koerswinst 10. Mocht de winst dit jaar met zo’n 17,25% terugvallen dan is de koers- winstverhouding maximaal 8 en ongeveer 6 keer de operationele kasstroom op basis van de huidige aandelenkoers.

Benchmark

Als benchmark is Tiffany gekozen. Tiffany is een beursgenoteerd Amerikaans luxe retailer. Het bedrijf verkoopt niet enkel sieraden. Tiffany heeft productiefaciliteiten in Amerika en produceert ongeveer 60% van de producten. De EBITDA marge van Pandora is gigantisch hoger.

Pandora EBITDA marge

De vrije kasstroom marge (operationele kasstroom minus investeringen) ten opzichte van de omzet is door omzetgroei in 2016 gestegen. In 2017 is de kasstroom van Pandora afgenomen door het aanschaffen van franchise winkels. Tiffany heeft ten opzichte van Pandora minder vrije kastroom.

Pandora vrije kasstroom marge

Voor aandelen Tiffany wordt maximaal 32 en minimaal 21 keer de winst betaald, terwijl dit voor Pandora 20 en 10 keer is vanaf 2010. De winstgroei, afname van de uitstaande aandelen en dividenduitgiften zijn bij Pandora harder gegroeid dan bij Tiffany.

Upside van het aandeel

In onderstaande berekening is de upside van het aandeel te zien. De historische koers/ ev-verhouding (koers maal uitstaande aandelen / eigen vermogen) is gemiddeld 9 vanaf 2010. De ev-verhouding is gemeten op de laagste jaarkoers van het aandeel.

Op basis van het eigen vermogen en de verwachte uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de historisch gemiddelde koers/ev-verhouding kan de verkoopwaarde oplopen tot minimaal 527.71 DKK per aandeel. Vanaf de aandelenkoers op 24-08-2018 zit er een stijging van het aandeel in van 35%. Op basis van de hoogste koers/ ev-verhouding is een verkoopprijs van 866,68 DKK ook mogelijk, oftewel een stijging van 122%.
Het effectieve rendement is onderhevig van wisselkoersrisico. De aandelen noteren in Deense Kronen. De koers is ten opzichte van de euro nauwelijks onderhevig, want het maakt deel uit van het Europees Wisselkoersmechanisme (WKM). Binnen een bereik van +/- 2,25% beweegt de Deense Kroon.

Upside aandeel Pandora

Conclusie

Pandora is hard afgestraft op de beurs. Door de lage waarderingsratio’s op dit koersniveau is het bedrijf relatief goedkoop te noemen. Voor 8 keer de winst en ongeveer 6 keer de operationele kasstroom zijn de aandelen te koop. De mogelijke groei is voor deze lage waarderingsratio’s gratis inbegrepen als het bedrijf haar beloften weet waar te maken. Een positief gegeven is dat het bedrijf een track record heeft opgebouwd, omdat Pandora heeft bewezen dat het bedrijf aandeelhouderswaarde heeft gecreëerd. Pandora is een koop.

Gratis aanmelden voor de nieuwste analyses!

Openbaring: Ik heb een positie in Pandora A/S. Bovenstaand artikel heb ik volledig voor mijzelf geschreven en het maakt mijn eigen mening kenbaar. De informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Broninformatie

Grafiek koersinformatie (opent in een nieuw venster)
Pandora financiële informatie (opent in een nieuw venster)
Tiffany financiële informatie (opent in een nieuw venster)
Europees Wisselkoersmechanisme (opent in een nieuw venster)
Afbeelding hoofdpagina (opent in een nieuw venster)